Jakiego typu opakowania najlepiej sprawdzają się w gastronomii?

0 Comments

Jedzenie na wynos to świetne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania posiłków z naszych ulubionych punktów gastronomicznych. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek jest dowożony pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.

Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?

Na wynos można obecnie zamawiać potrawy niemal z wszystkich kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, również sposoby ich przechowywania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku dań płynnych, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania żywności używa się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie to przeszłość.

Dla większości osób oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa przede wszystkim o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać recyclingowi, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.

Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja restauratorów.

Jest to również poniekąd przymus. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobligowany do odejścia od styropianowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich zmian legislacyjnych jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zwykle stają na wysokości zadania oferując duży wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.

Papierowe opakowania – restauratorzy wspomagają walkę o lepszy klimat

Sprzedawcy opakowań papierowych starają się by ich produkty spełniały należyte normy jakościowe wyznaczone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również potwierdzenie, że przy ich wytwarzaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy odpowiedzialnej działalności. Współgrają one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to system naczyń powiązanych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują sojusze. Producenci bardzo szybko potrafią dopasowywać się do zasad rynków, jak i do legislacyjnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu prezentują się estetycznie.

Każdy z producentów opakowań powinien też dbać o to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Powinny również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.