Układy chłodnicze – gdzie są potrzebne?

0 Comments

Teraz niełatwo sobie zobrazować jakąś dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Efekt chłodniczy wykorzystywany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom i komorom chłodniczym sklepy są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Ogromne zakłady przemysłowe trudniące się produkcją żywności potrzebują naprawdę wiele przestrzeni o dobrze dobranej temperaturze, żeby móc bezpiecznie wytwarzać żywność. Z pomocą przychodzi w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki trudniąca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można uznać, że tego rodzaju urządzenia funkcjonują na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Przetwórstwo mięsne jest wymagającym działem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne zgodne z rygorytycznymi normami, i równocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, wymagane są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest produktem wyjątkowo wrażliwym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego rodzaju produkcja złożona jest z kilku etapów, gdzie każdy z nich często wymaga innych temperatur. Dlatego zakłady przetwórstwa mięsnego muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Co więcej tego rodzaju układy powinny być zrobione z dobrej jakości stali nierdzewnej, ponieważ w tym przypadku niezwykle istotna jest higiena. Z pewnością każdy zakład produkcyjny musi zadbać o regularne przeglądy tego typu urządzeń, żeby mieć pewność, że będą one niezawodne i nie uszkodzą się w najmniej odpowiednim momencie. 

Przemysł browarniczy – czy fachowe układy chłodnicze są potrzebne?

W czasie produkcji piwa niebagatelne znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na każdym etapie jego powstawania. Sposób warzenia piwa wymaga bardzo dokładnej regulacji temperatury już w momencie szykowania brzeczki, ale także wczasie fermentacji, i finalnego chłodzenia. Również w tej sytuacji ogromne znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna gwarantująca dobre warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich produktów jest bez wątpienia korozja. Również takie elementy jak zawory czy filtry powinny być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi typu amoniak i CO2. Wyposażając swój zakład w urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o regularnych przeglądach, które są bardzo istotne. 

Układy chłodnicze w przemyśle mleczarskim

Współczesny przemysł mleczarski na pewno nie może się obyć bez innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie schładzania żywności. Produkty mleczarskie muszą mieć zagwarantowaną dobrą temperaturę, w innym przypadku mogą być niezdatne do spożycia. Cała produkcja bazuje na utrzymaniu właściwej temperatury. Należy pamiętać, że tego typu zakłady muszą dysponować urządzeniami gwarantującymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są szczególnie wrażliwe na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja być przyczyną kłopotów z utrzymaniem dobrego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze muszą być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Przemysł rybny – dobra jakość dzięki dopasowanej temperaturze 

Wszelkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą posiadać sprawne systemy chłodnicze gwarantujące odpowiednią jakość artykułów. Tego typu urządzenia powinny znaleźć się zarówno na statkach łowiących ryby, jak również na lądzie. Należy pamiętać, że szczególnie środowisko morskie ma szkodliwy wpływ na tego typu systemy chłodnicze, dlatego bezwzględnie powinny być one wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być także wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury przez wzgląd na dużą podatność owoców morza na jej spadek.